2012. február 26., vasárnap

Blue Valentine



"Cindy és Dean már évek óta egy pár, de kapcsolatuk válságba kerül, és egyre inkább eltávolodnak egymástól. Míg Cindy az évek során egyre nagyobb dolgokról álmodozott és egyre több mindent ért el, addig Dean megmaradt annak az egyszerű srácnak, aki a megismerkedésükkor volt. Úgy döntenek, adnak még egy utolsó esélyt maguknak, hogy megpróbálják megmenteni a kapcsolatukat, aminek eközben megismerhetjük jó és rossz pillanatait egyaránt."
port.hu

"Egy kicsit mi is szerelmesek leszünk, egy kicsit mi is kétségbe esünk, ahogy Michelle Williams és Ryan Gosling párkapcsolata a szemünk előtt épül fel és hullik darabjaira a Blue Valentine-ban. Ritkán készül ennyire szívszorító, ennyire igazi film."


"Cindy (Michelle Williams) és Dean (Ryan Gosling) megismerkedésük óta szerelmesek voltak egymásba. Klasszikus romantikus történet volt az övék, összeházasodtak, azonban a boldogan éltek míg meg nem haltak rész valahogy elmaradt. Míg Dean megmaradt ugyanannak az embernek mint kapcsolatuk kezdetén volt, addig Cindy felfedezte az életében rejlő lehetőségeket, és folyamatos sikereket ért el. A férfi ettől elkezdte kevesebbnek érezni magát, mígnem kapcsolatuk teljesen elhidegült. Most pedig elhatározzák, hogy mindent megtesznek azért, hogy szerelmük újra a régi szenvedéllyel lángoljon."

Az interneten jó pár ilyen és ehhez hasonló rövid bemutató olvasható a filmről. Azonban ennél a filmnél ezek nagyon kevesek. Látni kell és átélni, hogy megértse az ember valójában a film lényegét. Én két szóval tudnám jellemezni: érzelmes és életszagú.

Azt mondják nincs művész film. - Legalábbis nekem egyszer egy okos (vagy legalábbis magát annak tartó) ember azt mondta. - Mindenesetre nekem ez tipikusan művész film. Az effajta filmek azok, amelyek sok jelölést és díjat kapnak egy-egy filmfesztiválon. Ez esetben sem volt másként.Michelle Williams megkapta a filmért a 2011-es Golden Globe gálán a legjobb színésznőnek, míg Ryan Gosling a legjobb színésznek járó díjat, dráma kategóriában.Michelle Williams-et ezért az alakításáért Oscar díjra is jelöltél, illetve magát a filmet a Sundance Filmfesztiválon zsűri nagydíjra jelölték.

A film tele van érzelemmel, életérzésekkel és valós helyzetekkel. Olyanokkal, amelyek bármikor, bárkivel megtörténhetnek a valós életben. Minden mindenféle maszlag és körítés nélkül. A saját maga, valóságos történéseiben. Bár mennyire is egy drámáról beszélünk. Nagyon valóságosra sikeredett.

Nem szeretnék többet írni a történetről, inkább csak annyit, hogy aki teheti és s
zereti az effajta 'művész filmeket' az mindenképpen nézze meg a Blue Valentine című alkotást.




1 megjegyzés: