2009. szeptember 4., péntek

Amik igazán fontosak...

Annyira furcsák vagyunk mi emberek!
Miközben a világ más részein nyomorban, háborúban, szegénységben élnek az emberek, mi örülünk és boldogok vagyunk.
Örülünk, hogy minden nap jut étel - napjában többször, van meleg ruhánk, ha fázunk, eljárhatunk szórakozni, hogyha úgy gondoljuk és lényegében mindent megtehetünk vagy megvehetünk, amit csak akarunk. Mindent, amitől jobban (?) érezzük magunkat! Mindez csak pénz kérdése!
Persze miközben a legtöbb ember a rengeteg pénzét költi az egyáltalán nem létszükséghez fontos dolgokra, bele sem gondol, hogy másutt ők effajta dolgokról még csak álmodni sem mernek!
Van, ahol a tiszta ivóvíz, az étel, a meleg ruha, a békesség, a jólét egyáltalán nem egyértelmű dolog! Nem is tudjuk elképzelni mi, akik - szerencsére! -, (még) nem éltünk olyan körülmények között, hogy másként is lehet élni, mint, ahogy most tesszük...
Vágyakozunk ezért-azért, bánkódunk, hogyha valamire még sem futja a pénzünk, amire már nagyon vágytunk, miközben attól az adott dologtól nem is megélhetésünk függ, hanem hogy jobban érezzük magunkat!


Erre a képre a minap bukkantam rá az interneten! Ezek a gyerekek iskolába mennek éppen. A palackban cseppet sem tiszta folyó víz van, amivel a szomjukat csillapítják. A lyukas talpú cipőről nem is beszélve...

Számomra hihetetlen, hogy ebben a civilizáltnak mondott 21. században ekkora szélsőségek vannak a társadalmi csoportok között!
Van, aki már nem tudja mire költeni a pénzét jó dolgában, mert szinte már nincs is olyan, amit ne tudna megvásárolni magának, miközben másoknak egy üres kifli sem jut reggelire -, mint például a képen látható gyerekeknek!
Nem is csak hihetetlen, hanem felháborító is!

Persze nem azt mondom, hogy az ember ne vegyen meg magának néha drágább dolgokat, ha megteheti. Nem erről van szó, hanem arról és azokról, akiknek csak a drága dolog jó! Felfoghatatlan számomra, hogy például Paris Hiltonnak miért kell a világ másik végéről származó, méregdrága ásványvizet inni itt Budapesten?! Nem csúszik le a torkán talán a "normális" fővárosi ivóvíz? Hihetetlen. Ezek a felháborítóan felesleges luxus dolgok.
"Mert ő megteheti" bizonyára ez lenne rá a válasz! Valószínűleg igen. De, ha nekem ennyi pénzem lenne, akkor is képes lennék meginni a csapból folyó vizet...
Szerintem alapvetően az emberek felfogásával van a probléma! Azzal, hogyha gazdag az ember és márkás dolgokat vesz, akkor hatalmasabbnak, kiváltságosabbnak tűnik, mint aki nem hord márkás ruhát. Az egész világ ezt diktálja felénk! Ezt közvetíti az egész média! "Minden, ami márkás jobb" - mondják. Pedig nem. Hiszen ami márkás, nem feltétlenül jó is. Ez a kettő nem függ össze! A legtöbb esetben az ember a márkát fizeti meg. A jól bevezetett és méregdrága márkanevet. Nem pedig a minőséget! De az emberek vakok, nem figyelnek ilyenekre! És mivel a pénz beszél -, mert igen is a pénz beszél-, így megfizethetik a márkát és így már egyből "menővé" vállnak! Így hiszik. És sokan ezt el is hiszik róluk, ez is bosszantó!

Én próbálok nem ilyen lenni!
Ha valamire vágyom - bár most nem is tudnám megnevezni azt a dolgot, amire vágyom és pénzbe kerül -, és nem kapom meg, nem csapok cirkuszt és hisztit! Beletörődöm és bízom benne, hogy talán megkapom később... Ha pedig még sem, nem dől össze a világ! Attól még nem leszek se több, se kevesebb.
Én nem hiszek abban, hogy ha valakinek pénze van, akkor már mindene van! A legtöbb pénzes ember elhiszi, hogy neki az ég világon mindene van. Miközben a világ, egyszerűen csodálatos dolgait észre sem veszik, amik igazán fontosak lennének az életben. Nekik csak az a fontos, ami kézzel fogható és mások számára megfizethetetlen. Közben pedig a legszebb dolgok az életben azon, amiket az ember érez, lát, hall és felfog. Nem pedig egy cipő, ruha, hatalmas ház és még sorolhatnám...
Igazából az ilyen embereket egyrészt szánom másrészt pedig sajnálom! Ők abban a világban élnek, ahol minden tündöklő és a pénz "boldogít"! El sem tudnák képzelni az életüket ezen drága dolgok nélkül.
De bízom benne, hogy egyszer majd nagyot fordul a világ és minden megváltozik!



2 megjegyzés:

  1. Az ember természete ilyen, hogy mindig jobbra és jobbra vágyik. Aztán vannak a deviánsok, meg sznobok, akiknek túl sok jutott mindenből, igen sajnálni kell őket, egyszer úgyis visszakapják. Másrészt meg a fogyasztói társadalom legnagyobb áldozatai, őket csapják be legjobban. Aztán meg a szegények.

    VálaszTörlés
  2. Mindkettőtöknek igaza van. Én is sokat gondolkodtam ezeken. Sajnos az ember magából indul ki. Nem lebeghet mindig a szemünk előtt Etiópia, vagy más nyomorúságos hely. Persze tehetünk az ellen, hogy jobb legyen a világ, szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás, adományok a szegényebbeknek, adó 1% és más hasonló tevékenységek támogatása. Ez a világ csak akkor lesz jobb, ha mindenki összefog. De az emberek önzők, hazudnak egymásnak, meg saját maguknak is.
    Én is sajnálom a gyerekeket, és most lehet, hogy kegyetlen leszek, tudom, hogy lehetnék én is a helyükben, de jó, hogy az emberek meghalnak. Olyan fejlett ma már a világ, olyan sok gyógyszerünk van. Túl sokáig élünk már itt, és ez nem egészséges. Az embereknek meg kell halniuk, hogy ne szaporodjuk el a Földet. Egyre kevesebb halálos betegség van. Gondolj bele. az ember megöli a gyilkos medvét, mert megölt önvédelemből egy turistát. Ez igazságos? csak azért, mert nem tudja megmondani az indokát, megölik? Viccesnek tűnhet, de akkor már inkább zárják börtönbe a medvét, és vizsgálják meg. Miért az ember az, aki túléli a másik ember meggyilkolását?

    A világ soha nem változik. Mély pontok jönnek, mennek, talán maradnak. Minden ember tudja a választ, hogy hogyan lehetne jobban élni, összefogni, de azt is tudják, hogy akkor nem lesznek olyan "menők", nem lesznek felsőbbrendűek. Ha valakivel összefogsz, akkor egy szintre kerülsz vele. És sokan nem akarják.

    Feltalálták már a napelemmel, meg biobenzinnel működő autókat. Ezzel a környezetszennyezés legalább a felére csökkenne. De miért nem így van? Mert akkor a Mol, meg a Shell, meg a nem tom milyen cégek elvesztenék a gazdagságukat, tönkremennének.

    Az ember önző.

    VálaszTörlés