2009. szeptember 19., szombat

Magam világa

"Arról, mi az élet igazi élménye

Az igazi élmény az ember számára tehát elsőrendűen ennyi: önmagának megismerése. A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmes és tanulságos; önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmetesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás. Rómában vagy az Északi-sarkon járni nem olyan érdekes, mint megtudni valami valóságosat jellemünkről, tehát hajlamaink igazi természetéről, a világhoz, a jóhoz és a rosszhoz, az emberekhez, a szenvedélyekhez való viszonyunkról. Mikor értelmem eléggé megérett erre, már csak ezt az élményt kerestem az életben."

(Márai Sándor - Füves könyv)

Az egész Márai könyv a kedvencem, de ez az egyik legkedvesebb részlete a számomra!
Mikor először olvastam, még nem értettem, hogy mit akar ezzel a szerző, de aztán telt az idő és rájöttem a lényegre. Arra, hogy az ember el kezdi megismerni önmagát. Felfedez dolgokat és megjegyez dolgokat. Tudja, hogy mik a legrosszabb tulajdonságai és mik azok, amikben a legjobb. Az ember számára ez a legnagyobb utazás élete során, valóban. Hiszen nem tudja, hogy mire számíthat, mi jöhet, mire jöhet rá a következő időkben...
Nincs is annál jobb érzés, mikor az ember lelke harmóniában él együtt a testével! Ez mindennek a nyitja. Ez a legfontosabb lépés a teljes értékű élet felé, úgy gondolom!
Sajnálom azokat az embereket, akik erre nem hagynak időt maguknak! Nem hagynak elég időt arra, hogy megismerjék önmagukat. Pedig ez nagy élmény, számomra legalábbis az, minden egyes apró mozzanata és új felfedezése!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése