2010. augusztus 18., szerda

A hála lista

Tegnap este olvastam egy cikket. Pontosabban egy interjút, Szalay Ádámmal - a már sokat emlegetett -, Nők Lapjában.
Nagyon tetszett, amiket mondott magáról Ádám - aki egyébként a TV2 Napló c. műsorának főszerkesztője. Valamint a felfogása. Bizonyára nagyon pozitív, kedves és jólelkű ember lehet. Legalábbis én így ismertem meg a másfél oldalas interjú alapján.

Elmondta, hogy volt egy válságos-zavaros időszaka az életének - Persze, kinek nincs? Eddig ez nem is érdekes. -, amikor is megnézte a Titok c. filmet, amely felnyitotta a szemét. Rájött, hogy lehet még boldog, sikeres és elégedett. Csak meg kell tanulnia az afelé vezető utat, első lépésként talán azzal, hogy felhagy az önsajnálattal.
A film segítségével megismerkedett Jack Canfield-del, amerikai pszichoterapeutával. Akinek azóta számos könyvét elolvasta, és amelyek mindegyikéből tanult valamit. Ezek a dolog hozzá segítették a mai életéhez, felfogásához és életszemléletéhez.

Mondta, hogy mióta Canfield "alapelvei" szerint él, minden nap szán idő arra, hogy 5 dolog leírjon, amiért hálás az életében. És ez tetszett meg nekem annyira!
Elgondolkodtam, hogy én is mennyi mindenért lehetek hálás az életben... Apró, jelentéktelen dolgokért is, hiszen nem mindig az óriási dolgok azok, amelyek előrébb visznek, amelyek nagy hatással vannak az életre.
Így hát eldöntöttem, hogy lista írásba kezdek. Hála lista írásba. Lesz egy kis jegyzetfüzet, amelybe - ha nem is minden nap -, de leírok olyan dolgokat, amelyekért hálás vagyok. Nálam nincs limit. Annyit írok egy nap, amennyit akarok és az sem baj, hogyha nem rendszeres.
Tehát ma délután tollat ragadtam és el kezdtem összegyűjteni a hála lista első hálás dolgait. Azóta egy híján 40-en jött össze és még mindig járnak a gondolataim. Volt olyan is, amelyet leírtam, aztán átgondoltam, hogy hamarabb írtam, mindig gondolkodtam. Azt kihúztam, de csak egy ilyen dolog volt.
Mindenesetre írni fogom, amíg tart a lelkesedés és remélem életem végig kitart. Ezzel majd példát állíthatok magamnak - meg talán másoknak is -, hogy mennyi mindig dolog van, amelyekért hálásak lehetünk az életben. Hogy mennyi minden olyan, számunkra magától értetődő dolog van a mi életünkbe, amely másoknak korántsem olyan egyértelműen hétköznapi. Valamint ezáltal majd jobban tudom értékelni a dolgokat, remélem, bízom benne!

Tehát Szalay úr nagyon szimpatikus dolgokat mesélt.Azt is elmondta, hogy tervei között szerepel, hogy minél több emberrel megtanítsa Canfield módszerét. Ha nekem csak közvetetten is, de sikerült! - Mindenképpen el fogom olvasni Canfield jó néhány könyvét!

(Szalay Ádám és Jack Canfield - forrás: google)

5 megjegyzés:

  1. előbb azt hiszem, nem sikerült elküldeni a kommentet.
    Szóval erről a bejegyzésedről eszembe jutott Andrew Matthews - Hallgass a szívedre! c. könyve. Nyugodt szívvel ajánlom Neked, nagyon szeretem, és nagyon jó dolgok vannak benne. Tényleg hasznos. Hasonló a Titok-hoz, de mégis más. :)

    VálaszTörlés
  2. Hála ... na igen. :) Minden egyes reggellel keződik nekem is a hálám a Jóistennek ... Ez a lista dolog jó ötlet, tartson is ki a lelkesedésed örökkön örökké! :)

    VálaszTörlés
  3. Mindenképpen elfogom olvasni a könyve(ke)t, nyina.! Köszönöm az ajánlást!

    Orsi, Neked pedig a biztatást! Majd írok részletesebben is levélben erről a listáról...!

    VálaszTörlés
  4. Annyira szeretném én is "ezt" elsajátítani. A lelke mélyén mindenki tudja,hogy hálával tartozik minden egyes egészségben és szeretetben eltöltött napért,de valahogy mégis nehéz mindig meglátni a sok apró jót...
    De az a lényeg,hogy valaki megpróbálja :)
    Sok sikert Neked, kitartó lelkesedést!:) És egyébként még gratulálni szeretnék a blogodhoz,nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  5. Próbálkoznod kellene kedves tévelygő!
    Ha elkezded, talán eleinte nehéz, de aztán egyre könnyebb észre venni a sok apró jót. Én sem voltam mindig ilyen, aztán erőltettem picit és sikerült! - Jó, persze sok minden közre játszott még, bevallom, nem csak ez segített. De ettől még gondolom, hogy Neked is menne! ;)

    Köszönöm a lelkesítést és a dicséretet! Igyekszem! :)

    VálaszTörlés